Excentriker och narcissister

Man ska inte göra misstaget att blanda samman excentriker med narcissister. Narcissister är tvärtom ofta timida, diskreta och tystlåtna personer. På det viset kan de "verka i det fördolda" och ostört sabotera, underminera, stjäla, intrigera, spela ut folk mot varandra, baktala och förstöra för sin omgivning och närmast anhöriga. 
Man ska göra som med troll och vampyrer i allmänhet, belysa vad de ägnar sig åt och hänga dem högt - de tål nämligen inte att bli exponerade i ljuset, då spricker de och kryper tillbaka under den sten där de hör hemma.
I Greg Scott Pecks bok "Lögnens folk - ett försök att förstå den mänskliga ondskan"- avslöjar han det enklaste sättet att veta att man har med en verkligt ondskefull person att göra; man studerar omgivning och anhöriga. De som mår sämst, i en familj eller på en arbetsplats e.t.c. är som febertermometrar som kan peka på det verkliga problemet - narcissisten. 


Bara vissa av oss får "privilegiet" att se bakom masken och detta är den karaktär vi möter där; På mitt egenhändigt gjorda konstverk Le Narcissist så ser man hur en narcissist är funtad. 


!. Den stora skallen syftar till deras grandiosa självbild och egocentrering. De har ett oerhört stort Ego och är extremt egocentrerade, alltså allt kretsar kring JAG-et , - vilket gör dem till oerhört omogna individer, icke kapabla att ta en vuxen människas ansvar. MEN eftersom de har så höga tankar om sigsjälva tror de sig vara kapabla till stordåd och attraheras därför av maktposition. (sagan Kejsarens nya kläder - illustrerar faran i att placera narcissister i just dessa positioner. Här min tolkning av sammalunda saga: Kejsarens nya kläder - min tolkning)
2. Själva den del där hjärnan bor är oerhört liten det ser man på den lilla hatten som får plats på den delen av skallen där hjärnan sitter. Narcissisten är således en mycket korkad individ.
3. Den stora käften med de vassa tänderna symboliserar narcissistens stora självförtroende. De babblar vitt och brett om sina stordåd men eftersom det mesta härstammar från narcissistens vilda fantasi så har det litet eller inget med verkligheten att göra. Därför är käften bredare än skallen, den lever sitt eget liv. Eftersom de är så omogna som de är och har sån dålig förankring i verkligheten så har de svårt att skilja på sant, falskt, mitt och ditt etcetera och de kan återberätta andras ord och berättelser som om de vore deras egna. Lögnen är självklar för en narcissist. Jag skriver om narcissistens förhållande till lögnens breda användningsområde i det här blogginlägget;Hur en psykopat blir till
4. Eftersom de tycker sig själva vara det mest fantastiska varelse som jorden nånsin skapat och toppen på näringskedjan - så är de mycket tävlingsinriktade och avundsjuka. De hatar personer med verklig begåvning - men kan i nästa stund "stjäla" den begåvningen och hävda att den är deras, därav massproduktionen av dålig konst och värdelös och ful arkitektur - till exempel.
De är även i behov av en beundrarskara och är därför väldigt kontrollerande och påfrestande i sina krav på uppmärksamhet. Därav sugröret som suger energin ur medmänniskorna som ofta dessutom upptäcker att de blir bestulna på sina tillgångar, ideer samt får sina rykten förstörda av de avundsjuka, obegåvade narcissisterna - vars personligheter kan beskrivas som parasiterande, de parasiterar på sin omgivning - som töms på energi i processen.
5. De vassa tänderna symboliserar deras ständiga pikar, deras slag under bältet, deras psykningar. Man kan aldrig vinna i en diskussion med en idiot med liten skalle och stor käft med vassa tänder, så ge dig inte in i den matchen. De har en uppsjö av elakheter på lut efter som det är vad de sysselsätter sina små hjärnor med - att räkna ut hur de ska vinna över sin omgivning. För den här typen av huvudfoting är hela livet en tävling och de är självklara vinnare i sin sjukligt förvridna fantasi. Du kan alltså inte ha en relation med en narcissist, det kan du glömma. Du är deras konkurrent ingenting annat. Det märker du säkert. Hur livet plötsligt blev en kamp och ett slags maraton tillsammans med den narcissistiske individen. Ja, så är de dessa förvuxna treåringar.
6. Masken som narcissisten håller upp är ansiktet de visar utåt. Missta inte narcissisten för att vara gåpåig och bufflig. Det behöver de inte vara. Det beror helt och hållet på vilken mask de håller upp inför omvärlden. Den obehagligaste sorten är tvärtom både timid och tillbakadragen. Det är bara de närmaste som får se deras verkliga jag - och därför är det ofta svårt att tro på offren för den typen av narcissist. "nej, men Ohhh!!! Hen som är så treeeeevlig" säger den omvärld som inte sett bakom masken.

,,,,,,,,fortsättning följer.Deborah Englund

Digital Nomad MarketingKommentarer

Populära inlägg